Заједно против туберкулозе

0

Црвени крст Лебане и Дом здравља обележили су данас Светски дан борбе против туберкулозе, који се иначе обележава широм света са циљем да се подигне свест о овом огромном  болести у свету.

Данашњом кампањом под називом “Заједно против туберкулозе” позвали су доносиоце одлука, стручну јавност, установе у систему здравствене заштите , организације цивилног друштва и становништво да се уједине како би се учинили координисани напори, туберкулоза одржала као јавно здравствени приоритет и даље смањивало оптерећење овом болести у Србији.

Такође, данас су потсетили да је  туберкулоза заразна болест коју  изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом , изузетно ретко на други начин. Веома мале честице дуго лебде у ваздуху и до преношења инфекције долази када друга особа удахне заразне капљице са бацилима туберкулозе.

Из Црвеног крста Лебане поручили су да заједно можемо боље препознати сумњу на туберкулозу, боље дијагностиковати, лечити и излечити туберкулозу и разумети болест као и не осуђивати оболеле.

ПОДЕЛИТЕ.