“Војни лекар у Слишану”

0

Акција “Војни лекар на селу” одржана је данас у село Слишане у организацији 3. Центра за обуку из Лесковца уз помоћ општине Лебане, Црвеног крста, Дома здравља и Центра за социјални рад.

Циљ овакве акције је пружање лекарске помоћи људима у оним селима која су најудаљенија од града и који немају редовне лекарске прегледе.

Становници Слишана могли су данас да провере шећер у крви, измере крвни притисак, ураде ЕКГ, а војни лекар Марија Марковић од 9 до 13 часова поред прегледа пацијената, делила је и лекарске савете.

vojni-lekar-slisane

Данас је прегледано више од 50 људи.

Поред војног лекара у Слишану је био и војни ветеринар Саша Тврдоријека, који је након прегледа стоке у овом селу, потврдио да је ипак, има доста и да је стока здрава.

Сузана Димић млађа мештанка Слишана, која се бави пољопривредом и сточарством, тврди да им ове акције много значе.

“Драго нам је увек када дође неко са стране да се зна да и ми постојимо”, каже она.

Иако се Сузана не жали на живот у овом селу, ипак тврди да немају баш најбоље услове за живот, па се зато и многи селе из Слишана.

vojni-lekar-slisane2

Слишане тренутно броји око 100 људи, претежно је то старије становништво и има само шесторо деце.

Основна школа “Вук Караџић” има једног јединог ученика првог разреда, Петра Николића који је данас од Црвеног крста општине Лебане добио на поклон школски прибор.  Центар за социјални рад обезбедио је и осталој деци овог села поклоне.

Ова акција реализује се у оквиру пројекта “Цивилно војна сарадња” од 2013. године и до сада их је било седам.

vojni-lekar-slisane3

“Прва акција је одржана у  Клајићу (Лебане), друга у Тегошници ( Власотинце), затим у Равној бањи (Медвеђ), Орану (Бојник) , Рупљу ( Црна трава), Дадинцу ( Власотинце)”, набраја капетан Предраг Костић.

Додао је да су се овакве акције показале као веома успешне и зато је план да се наставе.

Следећа се планира већ у мају у село Рујковац.

 

ПОДЕЛИТЕ.