Викенд у Лебану у знаку бициклизма

0

Након прошлогодишње, успешно одржане бициклистичке трке за малишане Tour for family, одржан је викенд бициклизма у организацији Општине Лебане, Спорског савеза општине Лебане и Tour de fun,  а уз велику подршку Ивана Стевића – нашег професионалног вицикисте и олимпијца.

Догађај је почео у суботу 3. јуна на Међународни дан бицикле предавањем на тему „Безбедност учесника у саобраћају на два точка“ у Дому културе „Радан“. У знаку здравих навика и стилова живота и очувања животне средине малишани су после предавања наставили дан показивањем спретности на двоточкашима. У хали спортова одржана је трка гуралицама за најмлађе, као и полигон спретности за децу школског узраста, а најбољи су добили медаље и награде.

Иако време није ишло на руку организаторима и учесницима у недељу је Друмски изазов Царичин град окупио велики број бициклиста који су са нестрпљењем чекали почетак вожње прелепим крајем подно Радан планине. Професионалци, рекреативци и целе породице у друштву Ивана Стевића и параолимпијца Милана Петровића у јутарњим часовима кренули су у вожњу дугу 58 километара.

Председник Општине Лебане Иван Богдановић рекао је да је овај догађај јако битан за општину Лебане „Сви смо презадовољни догађајем и организатори, деца и сви учесници. Након прошлогодишње дечије бициклистичке трке ово је био већи изазов за организаторе, а надамо се да ће прерасти у традиционални догађај, те наредне године очекујемо још више учесника“. Нагласио је да је ово добра промоција спорта, здравих животних навика, али и туризма, односно нашег прелепог краја.

Бициклиста Иван Стевић рекао је да је одушевљен прелепом природом Лебана кроз коју су бициклисти прошли у вожњи рутом Лебане – Царичин град – Бојник – Ивање, Планинарски дом – циљ Царичин град, Теодора (58 км): „Изненађен сам великим бројем деце која су дошла и извезла један део руте – од Лебана до Царичиног града. Имамо осмех на лицу, пуни су нам стомаци, уједно и откривамо нове пределе Србије, лоше време нам није покварило догађај и задовољство је огромно.

Овакве трке се виђају у Словенији, Аустрији, Швајцарској и другим Европским земаљама  сада се и у Србији захваљујући Ивану Стевићу организује слично, а све у циљу промоције Србије о свега онога што она поседује.

ПОДЕЛИТЕ.