С А О П Ш Т Е Њ Е

0

Република Србија
ОПШТИНА ЛЕБАНЕ
Општинска управа
01 Број 400-36/1
Дана: 10.01.2023.године
Л е б а н е

Поштовани, поводом јучерашњег чланка објављеног на интернет порталу „Решетка“ и наслова „Горан Јовић физички нападнут због „узурпираног“ паркинг простора у центру Лебана“, Општинска управа општине Лебане демантује целокупни текст овог портала из следећих разлога:

Предметни део пешачке зоне, где се наводно десио напад на мр Горана Јовића, одлуком СО – Лебане има статус пешачке зоне годинама уназад и не ради се о приватном паркинг простору.

Како је у претходном периоду дошло до саобраћајне незгоде у којој је малолетно лице задобило тешке телесне повреде и било животно угрожено и то управо од стране бахатог возача у оквиру пешачке зоне ОУ општине Лебане је на основу апела грађана израдила пројекат „Саобраћаја и саобраћајне сигнализације“, тј. хоризонталне и вертикалне сигнализације, ради регулисања наведене пешачке зоне за који је добијена сагласност надлежног министарства а на основу којег је и извршена јавна набавка и изведени су радови (постављени потапајући стубићи, извршено обележавање пешачког прелаза, постављени знаци упозорења и обавештења) и то од стране ОУ Лебане а не господина Горана Јовића како је наведено у објави.

У наведеној пешачкој зони, пројектом нису предвиђена паркинг места.

Одобрење за улазак и излазак из пешачке зоне има око десетак физичких лица који имају станове и гараже у својим објектима ради паркирања својих возила. Одобрење за улазак и излазак тренутно има и око тридесетак правних лица, која имају угоститељске објекте, радње и продавнице које се налазе у самој пешачкој зони а коју користе за доставу и опремање својих радњи. Поред њих, на основу Одлуке о регулисању саобраћаја на територији општине Лебане, свако правно лице које испуњава услове за улазак и излазак је добило одобрење и картицу за пролазак у пешачкој зони. Дозволу и картице за пролазак добили су и припадници МУП-а, Дом здравља општине Лебане, Ватрогасно одељење општине Лебане и Месна заједница општине Лебане и све то ради безбедности и сигурности станара, локала и житеља општине Лебане који се налазе у пешачкој зони.

На основу свега напред наведеног, немогуће је да се неко „паркира“ у пешачкој зони или да тражи паркинг место у пешачкој зони, јер исто не постоји, паркинг места су обележена на непуних 50 метара од пешачке зоне. Наводимо још и то да је саобраћајна полиција у претходним данима написала више пријава и казни за она лица која су блокирала улаз и излаз у пешачкој зони, која су се паркирала на самом пешачком прелазу на улазу у пешачку зону и тиме онемогућила улазак и излазак из пешачке зоне а што је управо и био случај приликом данашњег догађаја када је од стране једног актера наведени улаз/излаз пешачке зоне био блокиран те је самим тим био онемогућен улазак и излазак не само физичких и правних лица које за то поседују дозволу већ и возила полиције, хитне помоћи и ватрогасаца.

Начелница ОУ Лебане
Тања Богдановић

Саопштење ОУ Лебане 10.01.2023

ПОДЕЛИТЕ.