Прослављене литије у Лебану

0

ИЗВОР: Инфо центар Југа

Прослављање Лебанских литија, у суботу 2.јуна, почело је у 08:00 сати литургијом у цркви Усековање главе Светог Јована крститеља. Литургију је служило свештенство лебанске цркве уз саслужење архијересјког намесника Јабланичког протонамесника Далибора Стефановића. Након литургије кренула је литија лебанским градским улицама, која је окупила велики број Лебанчана, а посебно је лепо било видети родитеље са малом децом.
На челу колоне били су припадници Војске Србије и МУП-а са крстом, иконама и барјацима, потом архијерејски намесник Јабаланички Далибор Стефановић и свештеници цркве у Лебану пароси Живојин, Филип и Александар, а иза њих деца са иконама и верници у дугачкој колони.
Литија је кренула од лебанске цркве, прошла централним градским улицама до записног дрвета код некадашње дуванске станице, у повратку литија је прошла поред туристичког инфо центра и хотела до цркве Усековање главе Св. Јована Крститеља у Лебану.
Литија је веома значајна за свако место. Свако село, сваки град у Србији има своје литије односно своју славу. Литије се славе углавном око празника Духови, тај празник се још зове и педесетница и обележава се као рођендан цркве.У дворишту лебанске цркве одржан је и пригодан културно уметнички програм који су приредили етно певачка група „Мика“ која је извела неколико песама.

ПОДЕЛИТЕ.