Пријаве за плаћање еко-таксе

0

ПРЕДУЗЕЋА и предузетници у Србији имају непуне две недеље да се пријаве за плаћање еко-таксе. Рок истиче са последњим даном јула. У обавези су сви у евиденцији Агенције за привредне регистре, а износи ће им бити разрезани у односу на делатност и величину фирме. Извесно је да ће бити у распону од 5.000 до два милиона динара годишње.

Влада је крајем прошле године донела Уредбу о критеријумима за одређивање активности које утичу на животну средину, којом је уведен нов начин обрачуна еко-таксе. Уместо по метру квадратном пословног простора и бруто оствареном приходу, сада ће на износ обавезе утицати пре свега делатност, односно колико фирма загађује животну средину, али и величина самог предузећа. Идеја надлежних је да се дође до принципа „плати колико загађујеш“.

Делатности су тако рангиране у три групе – они који имају велики, средњи и мали утицај на животну средину. Међу „најутицајнијима“ су пољопривредна производња, узгој животиња, експлоатација угља, прерада меса, текстилна, хемијска индустрија… Грађевинарство, па тиме и рушење објеката, изградња путева и железнице има средњи утицај. Баш као и снабдевање водом и електричном енергијом и гасом. Мали утицај имају трговина, копнени и и железнички превоз, истраживање, административна делатност….

Привреда оцењује да је новим начином обрачуна учињен помак, али да је пре Уредбе ваљало направити детаљну студију колико која делатност заиста утиче не животну средину.
– Постоје фирме које већ збрињавају на адекватан начин свој отпад и њима је требало умањити ову обавезу – каже Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку. – Напредак је што се већи загађивачи више оптерећују. Има још проблема. Један од њих је то што рециклерима новац долази са закашњењем, па они не улажу у нове погоне. Тај циклус никако у Србији да се затвори на прави начин. Проблем би могле да имају и мале услужне фирме које заиста ни на који начин не загађују околину, нити на њу утичу. Оне су сада обвезници, али покушавају одређеним документима да се изузму. Питање је да ли ће надлежни то уважити.

Привреда до 31. јула треба да се пријави за еко-таксу за 2019. и 2020. годину. Уколико предузеће послује на територији више локалних самоуправа, укупан годишњи износ се дели међу њима.
У удружењу „Заштитник малих бизниса Србије“ сматрају да је наплата еко–таксе још један вид парафискалног намета који се намеће свима, без обзира на то да ли делатност којом се привредник бави заиста доводи до загађења животне средине или не. Они истичу и да се годинама еколошке таксе троше на све друго, само не на екологију и траже њено укидање.

ПОДЕЛИТЕ.