Преминуо академик и ортопед Милорад Митковић

0

Професор Милорад Митковић, академик и ортопедски хирург Универзитетског клиничког центра Ниш у пензији, преминуо је јуче у 71. години од последица вируса корона.

Милорад Митковић рођен је 7. јуна 1950. године у Лебану, где је завршио основно школовање. Још као ђак испољио је интересовање за научна истраживања у области хемије, механике и биологије, и у лабораторији коју је сам осмислио, са својим вршњацима изводио је прве експерименте. Као средњошколац бавио се израдом макета авиона и ракета, спортом и музиком. Специјализацију из ортопедије похађао је Универзитетском клиничком центру у Нишу. Последипломска усавршавања обавио је у Београду, Лондону, Оксфорду, Кембриџу, Улму, Хановеру, Бриселу, Москви, Риги, Тубингену, Давосу.

Професор Митковић био је редовни члан САНУ, а својим иновацијама и патентима у области ортопедске хирургије, несебичним залагањем, огромном стручношћу и непрестаном жељом за усавршавањем, оставио је неизбрисив траг у лечењу деформитета и најтежих повреда код пацијената.

Смрт професора др Мирослава Митковића велики је губитак за читаву научну и академску заједницу, али пре свега за све нас, који смо изгубили доброг и веома хуманог човека, великог пријатеља који је био понос свих Лебанчана.

Локално руководство, на челу са председником општине Лебане Иваном Богдановићем, изражава дубоко и искрено саучешће његовој породици.

ПОДЕЛИТЕ.