Прелиминарни резултати референдума у Лебану

0

Према прелиминарним резултатима Општинске изборне комисије излазност на јучерашњем референдуму у Лебану била је 55,20  процената, односно изашло је 9.462 гласача уписаних у бирачки списак.

Према речима председника изборне комисије Златка Недељковића, материјал је стопостотно обрађен, проценат и број гласова за понуђен одговор ДА је 8.034 тј. 84,91%, односно за понуђен одговор НЕ 1.349 тј. 14,26%.

„Референдум је у Лебану спроведен по свим правилима и без икаквих неправилности и примедби на бирачким местима са 0,83% неважећих гласачких листића“ рекао је Недељковић.

У Лебану право гласа имало је 17.140 пунолетних становника уписаних у бирачки списак, а тајно гласање спроведено је на 42 бирачка места која су била отворена од 7 до 20 часова.

Питање на које су грађани у недељу одговарати са „да“ или „не“ тицало се промене Устава Републике Србије у делу који се односи на судску власт. Устав се мења у области правосуђа како би се српско законодавство ускладило са европским. Промене се односе на начин избора судија и тужилаца, што значи да њих неће бирати Скупштина Србије већ независни органи, Високи савет судства и Високи савет тужилаца.

ПОДЕЛИТЕ.