Преко Радан планине сада за пола сата

0

Међуресорна радна група за уређење и развој јужне и западне Србије, састала се данас, 05. октобра 2022. године у Сијаринској бањи, како би на редовној седници испратила напредак у имплементацији пројеката из области туризма, комуналне и путне инфраструктуре, чијом реализацијом ће се знатно побољшати услови за економски развој јужне и западне Србије. Састанку су поред локалних самоуправа Лесковца, Прокупља, Краљева, Куршумлије, Лебане, Медвеђе и Бојника, присустовали и представници Кабинета председнице Владе, министарстава из ресора туризма, заштите животне средине, инфраструктуре, привреде, културе, Канцеларије за јавна улагања, Железнице Србије, ЈП Путеви Србије, ЈВП Србијаводе и ЈП Србијашуме.

Највећи напредак од свих радова остварен је на изградњи веома захтевног пута преко Радан планине који спаја Јабланички и Топлички округ и четири бање. Завршени су припремни радови на целој траси пута укупне дужине 32км, док ће асфалтирање прве деонице у дужини од 11 км, од Пролом бање до Беговића, почети током овог месеца. Становници овог краја су већ сада доживели предности овог пројекта, којим се скраћује путовање са два сата на 30 минута (од Пролом бање до Медвеђе).

Током септембра месеца започети су радови на свим буџетираним пројектима у овој години. Најзначајнији су  изградња парка Чукљеник у општини Лебане, затим парка и пута до брда Хисар у Лесковцу, летње позорнице и трим стазе на брду Хисар у Прокупљу, а приводе се крају и радови у центру Бојника на отвореном амфитеатру код спортске хале. План је да сви пројекти буду завршени до краја 2022. године, што ће умногоме побољшати туристичку понуду, нарочито током следеће сезоне, на пролеће 2023. године.

Можда и најзначајнији пројекат на подручју Краљева је почетак извођења радова дуго очекиваног  висећег моста преко реке Ибар испод тврђаве Маглич. Завршетком моста осигураће се безбедан приступ свим посетиоцима, као и лакшу доступност извођењу археолошких радова на реконструкцији тврђаве Маглич. Ово није једини пројекат који ће ставити у пуну функцију једну од најочуванијих средњовековних тврђава у Србији. Поред моста планирана је и изградња приступног паркинга у подножју тврђаве, као и изградња туристичке инфраструктуре у циљу валоризације овог локалитета.

Остварен је напредак у припреми и нових пројеката чија се реализација очекује током следеће године, попут реконструкције специјалне болнице за рехабилитацију у Сијаринској бањи, изградњи културног центра и амфитеатра у општини Медвеђа, изградњи планинарског центра Добре воде у Бојнику и Визитор центра у Ђавољој вароши, који ће омогућити посетиоцима да овај природни феномен доживе на један јединствен и несвакидашњи начин.

Успешна реализација свих ових пројеката ће унапредити туристичку понуду и неопходну инфраструктуру, а све зарад економског јачања локалног становништва и доступности домаћим и страним туристима. Међуресорна радна група координира рад више десетина приоритетних пројеката у ових седам локалних самоуправа и наставиће да ставља у фокус улагања у ове крајеве.

ПОДЕЛИТЕ.