Прекинута ванредна ситуација

0

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације донешена је одлука да се прекине ванредна ситуација на територији општине Лебане.

Председник општине и командант Штаба за ванредне ситуације Горан Јањић захвалио се члановима Штаба , који су се у, току ове две недеље, свакодневно састајали и предузимали одговорне мере.

Начелник Штаба за ванредне ситуације, Зоран Станковић  се надовезао и потврдио добру сарадњу и подршку окружног Штабом за ванредне ситуације и посебно је  похвалио стручност комисије за процену штете на грађевинским објектима.

Услед обимних падавина у току 2014/2015. године и негативног утицаја разних људских фактора, на територији општине Лебане дошло је до појаве већег броја клизишта и одрона, оштећења на градским улицама и путним правцима.

Том приликом општину Лебане посетио је геолог са београдског Института, који је обишао све критичне локације и дао предлог санације.

Приоритет су одрон у Немањиној улици, клизишта у улици Николе Пашића,  Великом Војловцу, Тогочевцу и одрон у селу Шарце на путу Лебане – Бувце.

stab-za-van-situacije

Такође, потребно је санирати одрон у улици Цара Душана на државном путу I B реда бр. 39, одрон у селу Бувце на путу Лебане – Бувце, одрон у селу Радиновац на државном путу I B реда бр. 39, одрон у селу Шилово на сеоском путу и одрон у Ђурђевданској улици.

Потребно је у Његошевој улици санирати урушен потпорни зид у дужини од 8 метара и у улици Светог Николе насипати планум пута.

Оно што ће се још радити је:

1. Ново Село – Врбовац – насипање планума пута, израда пропуста фи 800 и фи 400мм и ископ одводних јаркова,

2. Пут “Кључ”- Липовица – насипање пута, израда пропуста фи 400мм на стамбеним прилазима и приступним путевима и ископ одводних јаркова,

3. Бувце (“Пејина леска”) – Клајић (“Пуношевска махала”) насипање пута, израда пропуста фи 1000 и фи 400мм на стамбеним прилазима и приступним путевима и ископ одводних јаркова,

4. Бувца – Рафуна (школа) –  насипање планума пута, израда пропуста фи 800 и фи 400мм и ископ одводних јаркова,

5. Штулац (“гегљанско гробље”) насипање планума пута, израда пропуста фи 800мм и ископ одводних јаркова.

Инспектор за заштиту животне средине општине Лебане Мелани Стевановић и комунална инспекција су обишли већи део општине и том приликом сачиниле службене забелешке и фото документацију о стању водотокова, потока и канала на територији општине.

Укупно је обрађено 20 месних заједница.

На санирању одрона и клизишта радиће два друштвена предузећа ове општине и још два приватна предузећа.

За рад на терену Министарство за ванредне ситуације општини Лебане одобрило је 5 тона нафте. Такође, министар Велимир Илић обећао је да ће помоћи да се Станојки Радосављевић, која је остала без крова над главом, обезбеди простор за становање.

 

 

ПОДЕЛИТЕ.