Положени венци палим борцима на Солунском фронту

0

Данас су положени венци поводом 104. годишњице пробоја Солунског фронта у селу Шумане на спомен обележје палим борцима. Поред представника општине Лебане венце су положиле су делегације Републичког одбора савеза потомака ратника Србије од 1912-1918, Јабланичког окружног одбора СПРС, Јабланичког окружног одбора СПРС, Јабланичког окружног одбора СУБНОРа, ОО СУБНОР Медвеђа, Удружења бораца рата од 1990 Лебане, Црвеног крста Лебане, Удружења пензионера Лебане, МЗ Шумане, Удружења ратних и војних инвалида и породице погинулих бораца Лебана.

Минутом ћутања одата је почаст јунацима и жртвама Првог светског рата, а ученици ОШ Вук Караџић из Шумана припремили су пригодан програм.

„Данас сви својим присуством желимо да отргнемо од заборава херојску борбу Србије и српског народа за слободу и одамо дужну пошту погинулим, као и свим учесницима пробоја фронта. Пре 104 године погинуо или нестао скоро сваки трећи становник, свако насеље наше општине имало је ратне и цивилне жртве. Пре 2 године у Србији и Републици Српској обележава се и Дан српског јединства, слободе и националне заставе у знак сећања на овај важан догађај за српску историју и потомство.“ рекао је председник ОО Савеза потомака ратника и ОО СУБНОРа.

ПОДЕЛИТЕ.