Полагање венаца палим борцима у ратовима 1990-1999 год.

0

Опелом и полагањем венаца крај споменика у центру вароши, данас је одата пошта страдалима током агресије НАТО алијансе на Србију 1999. године , када је погинуло 20 бораца и 4 цивила из лебанског краја.

Овај комеморативни скуп подржали су свештеници лебанске цркве и градски хор „Јустинијана Прима“.

polaganje-venaca

„24. марта 1999. године почео је ваздушни напад НАТО снага , који је трајао скоро три месеца и у којима су уништавани, не само војни циљеви већ и енергетска постројења, мостови, градови, села, возови и цивилни конвојни“, потсетио је председник Удружења бораца рата од 1999. године, Драган Миљковић.

polaganje-venaca2

Венце су положиле породице настрадалих, делегација локалне самоуправе, Војска Србије, Удружење бораца од 1999. године и удружење ратних војних инвалида , делагација Општинског одбора СУБНОР, делегација Покрета ветерана општинског одбора Лебане, делегација основне школе „Вук Караџић“, делегација основне школе „Радован Ковачевић Максим“, делегација Гимназије и делегација СПС-а и ЛДП-а.

Током 78 дана ваздушне кампање назване „милосрдни анђео“ погинула су 1.002 припадника Војске југославије и полиције Србије и око 2.500 цивила међу којима је 89 малишана, а 10.000 је рањено и повређено.

polaganje-venaca3

 

ПОДЕЛИТЕ.