Почео завршни испит за будуће средњошколце

0

Тродневно полагање завршног испита за будуће средњошколце почело је данас у Србији. Осмаци данас полажу тест из српског, односно матерњег језика, сутра из математике, а у среду комбиновани тест који се састоји од питања из пет предмета – физике, хемије, географије, биологије и историје. У општини Лебане, завршни испит полаже 247 ученика, од тога у ОШ „Вук Караџић“ 109, у ОШ „Радован Ковачевић Максим“ 83, а у ОШ „Радоје Домановић“ у Бошњацу 55 ученика.
Како сазнајемо у све три школе полагање је кренуло на време, тестови су, по процедури коју је прописало министарство просвете, дистрибуирани школама данас, непосредно пре почетка испита. На тестовима основци могу да остваре 40 бодова – из српског и математике по 13, на комбинованом тесту 14, док ће успех из школе носити највише 60 бодова. Ђаке ће током полагања контролисати наставници и супервизори из других школа, према распореду окружних комисија. Дешифровање тестова заказано је за 20. јун, а коначни резултати биће објављени 28. јуна. Упис ученика у средње школе је 9. и 10. јула.
Ове године полагање почиње од девет сати ујутру. Директори школа и председници школских комисија за испит су добили обавештење у коме се подсећа да је директор основне школе одговоран за регуларно спровођење мале матуре, у школском или сваком другом објекту у којем ученици полажу тестове.

ПОДЕЛИТЕ.