Oдржани Михољски сусрети села

0

У организацији општине  Лебане у суботу и недељу одржани су „Михољски сусрети села“. Другу годину за редом под покровитељством Министарства за бригу о селу успешно се одржава ова манифестација са циљем оживљавања села и враћања културних и спортских догађаја у селима.

Културно-уметнички део манифестације одржан је у суботу у селу Гргуровце крај старе воденице која је и данас у употреби. Одржано је такмичење у припреми традиционалних јела, које ће допринети да се стари рецепти и тајне кулинарства сачувају од заборава…

Председник општине Лебане, Иван Богдановић, посетивши ову манифестацију захвалио се Влади Републике Србије, Министарству за бригу о селу, као и свим учесницима и онима који су били у организацији, рекавши да су сусрети села некада били традиционални и добро посећени на овим просторима у неком тренутку су се прекинули, а ми се трудимо да обновимо ту традицију.

„Уз помоћ Министарства за бригу о селу поново имамо ту прилику да се дружимо и такмичимо по нашим селима и на тај начин дамо им на значају и оживимо их. Из године у годину имамо више такмичара, дисциплина за такмичење и посетиоца. Трудимо се да презентујемо све оно добро што имамо у нашем крају. Надам се да ће „Михољски сусрети села“ опет бити традиционална манифестација“ поручио је председник Богдановић.

Екипе села са територије општине Лебане наредног дана надметале су се у 11 спортских дисциплина у селу Пертате (бацање камена са рамена, надвлачење конопца, надвлачење штапа, обарање руку, одбојка, полигон, народно рвање, скок удаљ, скакање у џаку, фудбал и шах).

Прво место заузела је екипа села Шумане, друго место екипа села Цекавица, док је треће место заузела екипа села Доње Врановце – Велико Војловце.

Након завршених спортских надметања председник општине Лебане, Иван Богдановић, уручио је пехаре, медаље и захвалнице победницима и учесницима Михољских сусрета села 2022.год.

Сви посетиоци и учесници уживали су у традиционалним јелима, питама, слаткишима, звуку изворних инструмената и песама, дух и традиција села опет су оживели, па се чуо и дијалекат ових простора.

ПОДЕЛИТЕ.