Одржана седница Одбора за урбанизам, становање и изградњу

0

Четврта седница Одбора СКГО за урбанизам, становање и изградњу одржана је у Београду, 10. септембра 2019. године. Седницом је председавао Иван Богдановић, председник општине Лебане.

„Поштовани дозволите ми да вас поздравим и пожелим добродошлицу на четврту седницу Одбора за урбанизам, становање и изградњу СКГО. Посебно бих желео да поздравим госте на седници, представнике Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, као и госте из градова и општина које нису чланице Одбора, а који су се придружили због значаја тема које ће данас бити представљене.“ – овим речима председник Иван Богдановић поздравио је све присутне.

Седници су поред чланова Одбора, присуствовали и колеге из Новог Сада, Суботице, Зајечара, Ужица, Пожеге, Аранђеловца, Тополе и Сомбора.

Овом приликом, Светлана Ристић из Министарства, грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре представила је радну верзију Националне стамбене стратегије и упознала присутне са поступком израде и садржином овог стратешког документа. Претходна Стратегија социјалног становања, која је још увек на снази, реализована је у финансијском смислу до око 50 одсто. Нови стратешки документ ће, осим стамбене подршке, обухватити и одржавање стамбеног фонда и енергетску ефикасност стамбених зграда. Представница министарства је позвала све присутне да дају коментаре на радни текст стратегије. У дискусији је посебно акцентована потреба да мање јединице локалне самоуправе треба да добију подршку у анализи локалних стамбених потреба, имајући у виду да се не може очекивати да све ЈЛС израђују своје локалне стамбене стратегије. Такође је указано на то да су се институције на локалном нивоу, неопходне за спровођење стамбене стратегије, а то су градске и општинске стамбене агенције, углавном изгубиле и да их у наредном периоду треба поново оживети.

Такође, др Синиша Тркуља, представник Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре упознао је присутне са процесом израде Акционог плана за Стратегију интегралног одрживог урбаног развоја. Ова стратегија је усвојена у јуну 2019. године и садржи пакете мера којима се може утицати на урбани развој. Односи се на преко 250 урбаних насеља у Републици Србији. Присутни су позвани да предложе активности које би се могле наћи у акционом плану који се израђује за наредне три године.

Чланови Одбора упознати су са активностима које се организују у оквиру Европске недеље мобилности – СКГО је и ове године позвала председнике општина и градоначелнике да 20. септембра обележе „Дан без аутомобила“ тако што ће на посао доћи пешице, бициклом или јавним превозом. Прошле године се овој акцији придружило више од 40 председника општина и градоначелника.

Представнице ЈКП „Простор“ из Сомбора, Велинка Нешић и Весна Ђорђевић Јањатовић, представиле су искуства у изради Плана детаљне регулације дела насеља Бачки Моноштор. Овај план се израђује уз подршку СКГО у оквиру пројекта „Подршка ЕУ инклузији Рома“. Њихово искуство је везано за активну партиципацију грађана и локалне заједнице и представља јединствен пример из досадашње планерске праксе.

Александра Гајић из Института за архитектуру и урбанизам Србије представила је онлајн платформу за праћење територијалне атрактивности – ТАМП. Ова платформа је резултат рада ИАУСа и других партнера у оквиру ЕУ Интеррег пројекта Аттрацтиве Данубе. Сви који приступе платформи могу погледати неки од 25 индикатора територијалне атрактивности на нивоу општина и градова у Србији. Констатовано је да је алат веома користан, посебно за канцеларије за локални економски развој.

ПОДЕЛИТЕ.