Од ЕУ средства за финансирање пројекта личног пратиоца детета

0

Општина Лебане уз подршку Европске уније, а преко програма ЕУ ПРО Плус покреће пројекат  „Заједничким напором – увођење услуге личног пратиоца детета“. Овај пројекат спроводићемо у партнерству са општином Бојник и Удружењем грађана „Грађански савет општине Бојник“.

Две општине, Лебане и Бојник, су међу локалним заједницама које посвећују велику пажњу социјалној политици, са посебном бригом о малолетној популацији из категорије осетљивих група и као такве су приоритетне за овај пројекат.

Сврха ангажовања личног пратиоца је пружање детету одговарајуће индивидуалне практичне подршке ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници ради успостављања што већег нивоа самосталности. Лични пратиоци биће доступни деци са инвалидитетом односно са сметњама у развоју, којима је потребна подршка за задовољавање основних потреба у свакодневном животу у области кретања и комуникације са другима, под условом да су укључена у васпитно-образовну установу, односно школу, до краја редовног школовања, укључујући завршетак средње школе. Програмске активности личног пратиоца детета реализују се кроз акредитовани програм, а једна од компоненти пројекта је и лиценцирање Удружења за пружање услуге личног пратиоца.

Еврoпска унија за овај пројекат је определила 3,1 милион динара који ће трајати 12 месеци.

ПОДЕЛИТЕ.