Ноћ музеја од понедељка

0

У понедељак 16. маја у склопу манифестације Музеји за 10, у Дому културе „Радан“ биће отворена изложба „Папир говори“. Отварање изложбе је у 20 часова и биће изложен новац Србије и Југославије од 1887 – 1996.

Новац је папир који говори.

У својој изворној улози новац врши функцију средства размене добара, чувара вредности и јединице за обрачун. У току свог историјског развоја улогу новца обављале су веома различите врсте материјала од камених жетона, стоке, преко метала до данашњег папирног новца. Временом новац добија и политичку и друштвену функцију, добија ознаке политичке власти која га издаје, док величина простора на коме он циркулише одражава домет утицаја те власти. Постаје средство масовне пропаганде којом политичка власт комуницира са народом.

Промене на иконографији новца указују на политичке, друштвене, верске и естетске тежње током времена. У уређеним друштвима и државама новац и његова иконографија представљају кохерентну визуелну целину, израз државне политике и идеологије. Промене на иконографији српског и југословенског новца мапирају историјске ситуације у којима се један државни организам спајао, распадао и поново спајао, радикално мењао идеологије и у којима су се смењивали периоди релативне стабилности са периодима кризе.

ПОДЕЛИТЕ.