Могућности рехабилитације археолошког налазишта Царичин Град

0

Састанак на тему „Могућности рехабилитације археолошког налазишта Царичин Град“ одржан је јуче у Истраживачком центру „Теодора“ на археолошком налазишту Царичин Град, чија је основна идеја била окупљање заинтересованих страна, чији рад директно утиче на све аспекте  овог непокретног културног добра од изузетног значаја.

Циљ састанка је био упознавање и међусобно информисање заинтересованих страна , о плановима, пројектима , проблемима и недоумицама, као и правима, обавезама и одговорностима , а све у циљу дефинисања могућности за појединачно и значајно деловање , давање смерница за даљи рад свих институција појединачно , у процесу свеобухватне рехабилитације Царичиног града.

rehab-cg

О значају Царичиног Града и о томе шта је приоритет свих приоритета говорила је в.д директора Завода за заштиту споменика културе Ниш, Елена Васић Петровић.

„О значају Царичиног Града може много да се прича, вредност је велика а да ми нисмо ни свесни тога“, искрен је председник општине Лебане, др Горан Јањић, који је пожелео добродошлицу и срећан рад свим гостима.

На тему „Нове технологије истраживања и нови резултати у тумачењутопографије Царичиног Града“ говорио је проф. Др Вујадин Иванишевић, испред Археолошког института Београд, док је проф. Др Радомир Станковић са сарадницима (ArhiMedia Group, CIIT Lab, Elektronski fakultet Niš) говорио о „Интерпретацији археолошког налазишта Царичин Град кроз информационе технологије“.

rehab-cg1

Објаснили су да је могуће уз помоћ паметног уређаја и маркера, посетиоци да сами пронађу шта желе да виде на локалитету.

Испред Народног музеја Лесковац, Смиља Јовић одржала је презентацију „Народни музеј у Лесковцу и обједињена заштита локалитета Царичин Град“, а испред Завода за заштиту споменика Ниш о „Могућности рехабилитације археолошког налазишта Царичин Град“, говориле су Ивана Цветковић и Александра Мирић.

Директорка Туристичке организације Лебане, Адриана Јовић Богдановић , потврдила је да је у циљу промоције туризма, склопљена сарадња са Заводом за заштиту споменика Ниш, представником Министарства културе Милошем Гајиће као и са представницама Министарства туризма.

rehab-cg2

„Ово је све кренуло добрим током, у плану су још пар састанка на ову тему у наредним месецима, имаћемо и заједничке пројекте, и да ћемо овим туризам у Лебану ставити на један виши ниво“, истиче она.

Након отворене дискусије , гости су обишли и археолошко налазиште Царичин Град.

 

ПОДЕЛИТЕ.