Међународни дан Рома

0

Широм света сваког 8. априла Роми обележавају свој Међународни дан с циљем да се укаже на све проблеме које има ова највећа етничка мањина у Европи, али и да се очува и прослави њихова специфична култура.

„На данашњи дан имамо посебну прилику да укажемо на све оно шта локална самоуправа ради да олакша ромској заједници живот у Лебану, али и да укажемо на проблеме наше заједнице. Роми имају добру сарадњу са Општинском управом, одобрен је пројекат за финансирање месечне карте за наше средњошколце који се школују ван свог места. У оквиру сарадње са програмом ROMACTED  радимо на побољшању положаја Рома на територији општине Лебане, планирамо израду Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња. Ове године очекујемо и доделу најмање 4 стамбених јединица за најсиромашније ромске породице, чији пројекат сспроводи UNOPS, а финансира Европска унија“ – рекао је Саша Пешић координатор за ромска питања.

Председник општине Лебане Иван Богдановић честита Ромима њихов Међународни дан са поруком да је локална самоуправа ту за сваки вид сарадње са са ромском заједницом са територије наше општине, а у циљу побољшања здравствене и социјалне заштите, запошљавања, образовања, становања и информисаности.

ПОДЕЛИТЕ.