Лебански чувари народне традиције

0

 

 КУД „Јабланичко коло“ из Лебана, се у овогодишњем, трећем по реду серијалу емисије „Шљивик“ пласирала међу осам најбољих „Чувара народне традиције“, у категорији играчких ансамбла која изводе изворне игре из свог краја.

sljivik
У свакој емисији „Шљивика“, тамичари наступају у четри категорије:
-Изворне певачке групе, свирачи на народним инструментима, вокалани солисти који интерпретирају изворне народне песме и играчке групе које изводе игре из свог краја.
У снимањима емисија „Шљивика“, заступљени су најбољи представници – чувари народне традиције и изворног стваралаштва са подручја Централне Србије, АП Војводине, Косова, Црне Горе и Бих. КУД „Јабланичко коло“ је у овако јакој конкуренцији доспео до осмине финала у својој категорији играчких група као представник Лесковачког краја и Јужне Србије.
Емисију „Шљивик“ која је снимљена 26. Фебруара, ове године у студију II РТС-а на Кошутњаку, када су се Лебанчани нашли међу осам најбољих представника у својој категорији када је извела Изворне народне игре из Јабланичког краја,“ Лесковачка четворка“, „Посади деда“, „Чачак“ и „Бугарче девојче“, биће емитована на I програму РТС-а , 5. Априла, са почеткому 17 сати и 25 минута.

kud jablanicko kolo 1

Славко Цветковић, најстарији гадаш Срије, Томислав Јовић и чланови играчког ансамбла КУД „Јабланичко коло“ Лебане

Чланове ансамбла КУД „Јабланичко коло“ из Лебана, за које се они вредно припремају 26. Априла очекује снимање нове емисије серијала „Шљивик“, када ће им конкуренцију бити такмичари из Берана, представници Црне Горе.

Жири који ће одлучивати о најбољим чуварима народне традиције биће у саставу:
– др Димитрије Големовић, шеф Катедре за етномузикологију на Факултету музичке уметности у Београду,
-Радојица Кузмановић, познати кореограф и дугогодишњи директор Националног ансамла „Коло“,
-Биљана Крстић, врсна интерпрететаторка етно-музике, некадашња музичка уредница Радио Београда, оснивач познате вокалне групе „Бистрик“.

Нема сумње, да су уредници од „Шљивика“ створили оригинални телевизијски формат који је гледалачки аудиторијум препознао и усвојио као домаћи бренд који је стручна јавност наградила, а ТВ станице земаља у окружењу усвојиле, чиме је свако допринео и водитељски пар – Јелена Јовичић и Александар Срећковић – Кубура.

Иначе, играчки ансамбл КУД „Јабланичко коло“ из Лебана, на наступима прати оркестар на изворним инструментима:
-Милош Грујић – фрула,
-Милош Банковић – тапан,
-Филип Богдановић – најмлађи гајдаш Србије и
-Славко Цветковић – гајде.

Славко Цветковић из Лебана, најстарији је активан гајдаш Србије. Добитник је „Мајсторског писма“ као најбољи гајдаш три године узастопно на такмичењу које се одржава у Грљану код Зајечара, и тиме изгубио право даљег такмичарског наступања.

Tomislav Jovic

Томислав Јовић, Међународна смотра фолклора у Лебану 2013.год

Томислав Јовић, председник, уметнички руководилац и кореограф КУД „Јабланичког кола“ из Лебана, наглашава чињеницу да чланови играчког ансамбла на својим наступима носе аутентичну народну ношњу која је сакупљена на терену, те да су неки делови народних ношњи стари и по стотину година,па су самом том чињеницом од непроцењивог значаја као културно благо нашег подручја.

ПОДЕЛИТЕ.