Конкурс Fruits & Berries за пет округа јужне Србије

0

Конкурс Fruits & Berries за коришћење подстицаја за подршку рурарном развоју кроз инвестиције у примарној производњи за подизање производних засада воћа у 2013/2014. години на територији пет округа у јужној Србији, наишао је на изузетан пријем у лебанској општини, потврдила је консултант овог пројекта, дипл. инжењер агрономије Валерија Милошевић.

Она је објаснила, да се један део  конкурса  односи на поделу садница за седам врста воћа, и то, вишње, шљиве, трешње, јагоде, малине, купине и боровнице а другим делом је предвиђена набавка нове механизације.

„Циљ конкурса је да се , пре свега, сузбије сиво тржиште и да се набаве квалитетне саднице воћа, и да се набави нова механизација са 50% повраћаја новца. По јесењем конкурсу сви који су испунили услове конкурса , добили су повраћај новца предвиђен конкурсом“, објаснила је консултант Валерија Милошевић.

Fruits--Berries

Додала је, да је у јесењем конкурсу било 7 апликаната, док је у пролећном било четири пута више, њих двадесет и осам, и то говори да се стиче поверење људи.

Док је трајао конкурс, на територији општине Лебане, одржан је низ презентација о воћарству, на којима су били и еминентни предавачи, проф. Радослав Благојевић и проф. Славиша Трајковић, а апликанти су добили комплет књига о воћарству

Циљ предавања је био, да се узгаљивачи воћа упознају са најновијим начином узгаја воћа, да се едукују на тему „заштита од мраза и града“, како се користи  систем за наводњавање који доприноси повећању приноса, као и о резидби воћа.
Ово је био заједнички пројекат Републике Србије и Данског програма за развој воћарства у јужној Србији.

Нови конкус ће бити расписан од 1. октобра.

 

ПОДЕЛИТЕ.