Европска повеља о родној равноправности на локалном нивоу

0

Председница механизма за родну равноправност општине Лебане, Весна Јовић и председник Скупштине општине Лебане, Срђан Јовић потписали су Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу, у Београду.

Свечаности су присуствовали представници Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, Делегације ЕУ у Републици Србији, Шведске агенције за развој и сарадњу као и релевантних институција.

„Ова повеља представља корак ка остваривању националних и међународних обавеза у области равноправности полова и даје смернице за креирање и спровођење локалне политике усмерене на постизање равноправности мушкарца и жене“, објаснила је председница за родну равноправност општине Лебане, Весна Јовић.

rodna-ravnopravnost

Она је додала да су на овај начин подржали и успостављање родне равноправности као једног од кључних принципа у креирању политика на локалном нивоу.

Овом свечаном догађају присуствовала је и потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, која је истакла да је тело за родну равноправност формирано прошле године управо на захтев премијера Александра Вучића и да је Србија једина држава Европе која има тело које води потпредседник Владе, додајући да је у другим земљама то у надлежности министарства.

Михајловићева је итакла да морају да се поставе одређена правила и да се зна шта је допуштено, а шта није.

Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена, подржава 34 општине у успостављању институционалног и стратешког оквира за родну равноправност на локалном нивоу, у оквиру програма Европски ПРОГРЕС који спроводи Канцеларија УН за пројектне услуге, а финансира Европска унија и Влада Швајцарске.

 

ПОДЕЛИТЕ.