ЕПИСКОП НИШКИ АРСЕНИЈЕ СЛУЖИО СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У БОШЊАЦУ

0

Извор: Инфо центар ЈУГА

У недељу 16. септембра Епископ нишки господин Арсеније служио је Свету Архијерејску литургију у седишту Архијерејског намесништва јабланичког у Бошњацу. Саслуживали су архијерејски намесник први лесковачки протојереј Марко Адамовић, намесник други лесковачки протојереј Дејан Станковић, намесник власотиначки протојереј ставрофор Зоран Стојановић, архијерејски намесник јабланички протонамесник Далибор Стефановић, свештеници јабланичког и других намесништава нишке Епархије јереји Стојан Пејић, Живојин Стоилковић, Небојша Стојановић, Дејан Димитријевић, Драган Младеновић, Горан Корда и јерођакон Нектарије (Ђурић).
Светој Литургији су присуствовали и председник општине Лебане Иван Богдановић, председник општине Медвеђа др Небојша Арсић и представник војске Републике Србије капетан Милан Голубовић са војницима.

Духовне песме током литургије изводио је црквени хор Бранко из Лесковца.Током свете литургије у чин протојереја владика је произвео јереја Стојана Пејића из Лебана, ревносног пензионисаног свештеника, и протонамесника Далибора Стефановића Архијерејског намесника јабланичког.За показану љубав и несебичну помоћ Црквеној општини Бошњаце Архијерејском граматом одликован је протојереј-ставрофор Милорад Нишкић парох бусијски пореклом из Бошњаца.

У својој архипастирској поуци Преосвећени Владика нишки је беседио о талантима, односно о томе чему човек треба да тежи у свом животу, подсетивши верни народ да „Ако не радимо на себи и не развијамо оне благодатне дарове Духа Светога, онда ће нам се ти дарови благодетни одузети… Не мисли се на материјалне овоземаљске дарове, већ на оне Небеске, духовне… Онај који не буде радио на себи и не развија те своје дарове и не живи онако како Господ у Јеванђељу заповеда, узеће му се и они благодатни дарови које је добио, а додаће се ономе који те своје духовне дарове развија… …Порука данашњег Јеванђеља (је) да су она духовна, Небеска добра и блага изнад оних материјалних и земаљских која су пролазна.“
Догађај се наставио трпезом љубави на којој је било преко стотину људи, а у духу гостопримства које негује ова Црквена општина, а онда су подељени симболични поклони, председнику општине Лебане пенкало у филиграну уз жеље да увек доноси одлуке на корист свог народа, а владики Архијерејски штап као симбол духовне власти. У сали је владала пријатна атмосфера задовољства што црква, држава, војска и народ Божији показују јединство, што је посебно важно у овим општинама које гравитирају уз административну линију са Косовом и Метохијом.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније је касније током дана у пратњи председника Општине Лебане и свештенства обишао храм Светог Николе у месту Тогочевце и новосаграђени храм Светог Јована у насељу Пертате.

 

 

ПОДЕЛИТЕ.