Донација „Раданске руже“

0

Социјално предузеће ”Раданска ружа” из Лебана, донирала је Школи за основно и средње образовање ”11. Октобар” око 600 килограма својих производа од прерађеног воћа и поврћа.

Сировину за ручну производњу ајвара, џемова, сокова и разних салата, обезбедило је Социјално предузеће ”Раданска ружа”, основано у оквиру пројекта ”Социјално предузетништво за социјално одговорно друштво”, који је финансирао Европски ПРОГРЕС.

Ово предузеће запошљава искључиво особе са инвалидитетом и самохране мајке.

” Осећам изузетно задовољство што видим насмејана лица ове деце, али и што смо успели да направимо одређене количине различитих производа, које ће она имати прилику да користе.Ово је још једна од мисија нашег социјалног  предузећа. Користим прилику да позовем људе добре воље да, издвајањем мало свога времена и средстава, овој деци, обезбедимо редовне оброке у школи. И у наредном периоду ћемо подржавати овакве и сличне акције”, рекао је директор Предраг Стошић.

Значајну улогу у реализацији данашње донације има и Национална служба за запошљавање, која је путем јавних радова, у ”Раданској ружи” ангажовала седам особа.

” У 2017. години, по ИПА програму, реализовали смо шест пројеката, укупне вредности 5,5 милиона динара. Један од учесника у спровођењу програма јавних радова било је и Предузеће ”Раданска ружа” у које смо упутили седам особа. За њихово четворомесечно ангажовање, издвојили смо 920 хиљада динара. Пројектом је било предвиђено да се за ову школу произведу слани и слатки намази и сокови за 220 ученика. Ово је позив и свим осталим предузетницима да користе програме Националне службе, која ће увек подржати и финансирати сличне пројекте .

Директор Школе за основно и средње образовање ”11. Октобар” Владимир Анђелковић  захвалио се  на донацији, истичући да је овакав хуман гест  руководство натерао на озбиљније размишљање и планирање обезбеђивања редовних оброка за ученике.

“Имамо опремљену кухињу и мензу, у којој би били организовани оброци за ученике, али је то недовољно ако се узме у обзир чињеница да школа нема средстава да финансира набавку хране. Ова донација је у нама пробудила нову покретачку снагу и усмерила нас на размишљање и у том правцу. Производе које смо добили, поделићемо ученицима који долазе из социјално-угрожених породица”, рекао је Анђелковић.

”Раданској ружи” припала је и захвалница која има деловодни број са свим подацима о донатору и донацији, тако да неке будуће генерације имају увид у списак хуманих људи и организација, које су помагале рад школе.

Директор социјалног предузећа из Лебана, позвао је колеге из фирми са територије Јабланичког округа, које се баве прерадом воћа и поврћа да издвоје одређене количине сировина, које би ”Раданска ружа” прерадила и донирала Школи ”11. Октобар”, чиме би се свакодневно обезбедила ужина за стотинак  ученика.

ПОДЕЛИТЕ.