Центар за хемодијализу примио прве пацијенте

0

После неколико година градње, Одељење хемодијализе лебанског Дома здравља данас је званично отворено. Одељење је опремљено потпуно новим апаратима за дијализу, а и медицинско особље које ће радити у центру добило је потребне сертификате.

Пацијенти оболели од бубрежне исуфицијенције са територије општина Лебане, Бојник и Медвеђа од данас не морају да путују до лесковачког здравственог центра како би се тамо дијализирали већ ће то обављати у центру за хемодијализу при Дому здравља у Лебану, које је данас пуштено у рад.

Центар је у присуству руководства општине Лебане предао на коришћење Бојан Стевић, државни секретар у министарству Државне управе и локалне самоуправе.

„Отварање једног овако значајног објекта који је изграђен при Дому здравља у Лебану је од великог значаја јер су бубрежни болесници добили један савремено опремљен центар, а и медицинско особље је добило савремене апарате за дијализу који ће им олакшати свакодневни рад“ казао је Стевић након обиласка центра за Хемодијализу у Лебану.

Вршилац дужности лебанског Дома здравља др Владан Станојевић изразио је наду да ће овај центар при Дому здравља у Лебану посатати регионални центар за општине Лебане, Медвеђа и Бојник.
„Центар је потпуно спреман за рад са бубрежним болесницима, медицинске сестре и два лекара били су на обуци и спремни смо за рад са 18 пацијената недељно. На тај начин ћемо растеретити Општу болницу Лесковац, а пацијентима ће много лакше бити да дијализу одраде у нашем центру, а не као до сада да путују у Лесковац“.

Станојевић је додао да ће у наредном периоду руководство ове здравствене установе покушати да, како је казао, „ојача“ све специјалистичке службе у Дому здравља.

У одељењу за хемодијализу радиће 2 лекара и 6 медицинских сестара, који су иначе и упошљеници Дома здравља.

Председник општине Лебане Иван Богдановић изразио је задовољство због отварања овог центра.
„Овај центар је од великог значаја за све пацијенте из Лебана, Бојника и Медвеђе којима је потребна хемодијлаиза и од данас смо им олакшали тиме што више неће морати на дијализу у Лесковац већ ће то све обављати овде“

Центар је потпуно опремљен најсавременијом опремом и пацијенти ће у једном пријатном амбијенту обавити дијализу истакао је Срђан Јовић, председник СО Лебане.

„Мени је драго да је Лебане добило центар за хемодијализу после дуго година градње и надам се да ће пацијенти у једном пријатном амбијенту добити своју терапију“ истиче Јовић.

Иначе Центар за Хемодијализу је почео да се гради пре неколико година и у њега је уложено око 35 милона динара. Финансијер радова у највећој мери било је министарство здравља које је уложило 10 милиона динара,  локална самоуправа је уложила 8,5 милиона динара, ЕУ ПРОГРЕС је учествовао са око 5 милиона динара, док је фирма Медикон из Београда дала овом центру 6 апарата за дијализу вредности око 90.000 евра.

ПОДЕЛИТЕ.