Амбијентална настава на Царичином граду

0

Љубинка Богдановић Буба учитељица основне школе „Радован Ковачевић Максим“ са својим одељењем, ученицима другог разреда, извела је амбијенталну наставу на Царичином граду у сарадњи са Туристичком организацијом општине Лебане. 

Учитељица је објединила пар наставних јединица, српски језик, математику, народну традицију и физичко васпитање да би деца кроз игру на нов начин, лакше и брже учила и тврди да тако стечена знања су трајнија.

„ Из српског језика одредила сам тему „Јесен је свуда око нас“, из математике „Мерење“, из народне традиције „Становање у далекој прошлости“ док је из физичког васпитања тема била „Игре спретности и издржљивости“. Ово је друга година да са својим одељењем изводим амбијенталну наставу, јер су деца јако заинтересована за овакав вид учења, зато ћу се потрудити да и наредне године урадим исто, јер ја радим оно што деца воле“, потврдила је учитељица Буба.

ambijentalna-nastava

Деца овог одељења посетила сујош и визиторски центар „Теодора“, споменик културе „Царичин град“ и Етно-вајат подно Царичиног града у домаћинству Драгише Пешића. Видела су како изгледа и чему служи визиторски центар, упознала занимања: туристички водич, археолог и чувар локалитета.

Чули су чињенице везане за настанак и значај Царичиног града у прошлости, видели како изгледа основа ранохришћанске базилике, чему је служила у прошлости, како је организован град када се ради о водоводу и канализацији, како су украшаване значајне грађевине ранијих епоха, чули су легенду о Царичином граду, погледали збирку старина у Етно-вајату, видели како изгледа стара кућа-вајат, које су алатке коришћене у прошлости за израду одеће,научили за шта се и како користе неке лековите биљке на које су наилазили…

Учитељица и ученици су веома задовољни посетом овим местима и оценили успешним извођење ове амбијенталне наставе.

ambijentalna-nastava2

 

ПОДЕЛИТЕ.