Sušenje voća infracrvenim zracima najisplativije

0

Firma IRConfort iz Sevilje razvila inovativan sistem sušenja poljoprivrednih proizvoda i lekovitog bilja, koji značajno smanjuje energetske troškove. Ove godine, od januara do septembra, iz Srbije je izevezeno voća i povrća za 609 miliona dolara, a ta je roba u ukupnom srpskom izvozu učestvovala sa 5,5 odsto.

Naročito se voće pokazalo uspešnim na domaćoj i svetskoj pijaci.  Ni u jednoj delatnosti poljoprivredne proizvodnje za prvih devet meseci nisu ostvareni rezultati kao u proizvodnji i prometu gotovo svih vrsta voća.

Još da ne bolujemo od dobro poznate, stare nam boljke pa da svetu ne prodajemo mahom sirovo već prerađeno voće i povrće, imali bsmo još više berićeta iz voćnjaka i bašti.
Ali, ako bude onako kako najavljuju nadležni, moglo bi da se krene žustrije u tom pravcu, s obzirom na to da bi u agrarnoj kasi za narednu godinu trebalo više da bude para za investicije i preradne kapacitete. A ako zaista poljoprivrednici budu od države dobili veće podsticaje za ulaganja u hladnjače, skladišta, sušare i nove prerađivačke linije, onda bi trebalo pametno i da ih ulože, da se ugledaju na najuspešnije u tome.

Nedavno je grupa novinara u organizaciji Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu imala priliku da obiđe skladišne i prerađivačke kapacitete u Andaluziji,
nekada najsiromašnijoj španskoj oblasti, a sada jednom od vodećih izvoznika voća i povrća u Evropi.
Uverili smo se, tamošnji voćari i povrtari prednjače u proizvodnji ovih kultura zahvaljujući značajnim ulaganjima u voćnjake i povrtnjake koji su zapravo prave fabrike pod nebom ili u zatvorenim prostorima.

Uspeh bez sumnje duguju opedeljenju i čvrstom stanovištu da bez primene nauke i novih tehnologija u poljoprivredi nema rezultata i napretka. Jedna od firmi okrenutih nauci i tehnološkim dostignućima, koja se između ostalog, bavi voćem i povrćem, odnosno njegovom preradom na
savremen, inovativan i jedinstven način je „Irkonfort“ (IRConfort) iz Sevilje.
Njena delatnost je široka i kompleksna, njeni proizvodi koriste se u industriji i energetici, a značajan segment njenog poslovanja je poljoprivreda, zapravo sušenje voća i povrća.
Inovacija „Irkonforta“, kada je o poljoprivredi i preradi reč, zasniva se na upotrebi infracrvenih zraka, pa se takvi sistemi koriste i u sušenju poljoprivrednih proizvoda, ali i za zagrevanje plastenika, farmi…

Kako su nam objasnili predstavnici „Irkonforta“, najveća prednost sušara koje koriste infracrvene zrake je značajna ušteda kada je o utrošku energije reč.  Recimo, oko 70 odsto troškova proizvodnje se smanjuje, zavisno od cene struje u svakoj zemlji.
Naveli su primer Čilea, koji je veliki uvoznik proizvoda „Irkonforta“. Kako su objasnili, po kilogramu nekog proizvoda utrošak struje je 1,20 dolara, a upotrebom njihovog sistema smanjuje se značajno energetski trošak.

Za sušenje voća u sušari „Irkonforta“ izdatak za energiju je 0,30 centi, dakle, čak 90 centi po kilogramu manji su energetski troškovi. Na ovaj način Španci, ali i mnogi drugi proizvođači voća i povrća širom sveta, u brojnim južnoameričkim i evropskim zemljama u koje „Irkonfort“ izvozi inovativne proizvode, suše ananas, pomorandže, jabuke, breskve, pa čak i beli luk, koji nakon tog procesa poprima tamnu spoljašnju boju ali se može jesti sam, bez ikakvih dodataka i obrade, jer nema
neprijatnog mirisa, prijatnog je ukusa, a u procesu prerade nije izgubio svojstva i kvalitet.
Infracrveni modeli opreme za sušenje voća i povrća, uverili smo se, visokog su kvaliteta.

Kako su nam objasnili stručnjaci ove kompanije, kroz delovanje infracrvenih zraka kod proizvoda se I nakon preradesve hranjive tvari i vitamini zadržavaju.
-Oprema je proizvedena u Španiji, patentirana je i višestruko smanjuje operativne troškove.
Primenom ove tehnologije zadržavaju se pri dehidraciji gotovo sva organoleptička svojstva i nutritivne vrednosti svežeg voća i povrća – naveli su eksperti „Irkonforta“ demonstrirajući nam rad opreme koju proizvode.

Kako su kazali, na tržištu se dobro kotiraju poluindustrijske, kao i industrijske mašine za sušenje.
Dužina trajanja procesa sušenja zavisi od gustine proizvoda, ali i od oblika voća – da li je ono isečeno na šnite, kocke… Na mašini koja sadrži 17 emisionih ploča može da se osuši stotinu kilograma jabuka.

Ukoliko se suši jabuka isečena na šnite, prosec traje između pet i osam sati, u zavisnosti od toga koji stepen isušenosti želi da se postigne.  Druga prednost u odnosu na standardne mašine na tržištu je to što su ove modularne, mogu da se dodaju emisione ploče ili tacne, da se šire u zavisnosti od potrebe. Važno je samo da prostorija u kojoj se mašina nalazi bude dobro provetrena, a nije potrebna nikakva infrastruktura. Recimo i to da ploče ne dotrajavaju, nema roka trajanja.
Cena ovakve manje mašine je oko 2.500 evra.

Podeli:

O autoru

Powered by themekiller.com